-->

26 Mart 2016 Cumartesi

BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTİCE FİLM İNCELEMESİ



BATMAN V SUPERMAN: ADALETİN ŞAFAĞI - FİLM ELEŞTİRİSİ



Yıllardır beklediğim an nihayet geldi. Eğer çocukken Batman ve Superman oyuncağına aynı anda sahipseniz kabul edelim, ikisini de dövüştürmüşsünüzdür. Eskiden sert çizgi roman filmleri izlemek güçtü (zaten göğüs ucu olan bir Batman ne kadar sert olabilir ki?). Önce çizgi roman karakterleri sinemada daha fazla boy göstermeye, şimdi ise daha da sertleşmeye başladı.

DC Comics özelinde konuşmak gerekirse Christopher Nolan'ın Batman KaraŞövalye üçlemesi ile Batman'ın insanı tarafını görmüştük. O sırada Marvel tarafında yaşanan gelişmeler, art arda vizyona giren karakter filmleri ve karakterlerin ortak göründüğü filmler derken DC ve Warner Bros tarafı yeni bir planlamaya gitti. Bu plan doğrultusunda DC için bir sinema evreni oluşturulacaktı. Christopher Nolan'ın da süper kahraman filmi yönetme konusunda oluşan isteksizliğinden ötürü ilk film olan Man of Steel, Zack Snyder'e emanet edildi.

Nolan geri çekiliyor

Filme geçmeden önce film öncesi kısımları biraz uzun ve bilgi dolu tutmak istiyorum. Christopher Nolan, Man of Steel filminde çok etkin bir role sahipti. Ne kadar başarılı olduğu tartışılır tabii, ancak Man of Steel'in başarısız olmasının en büyük nedeni bana sorarsanız Christopher Nolan'ın dokunuşlarıydı. Nolan, karakterlerin duygularını ön plana çıkarmayı seven, onları bizden biri gibi gösteren, depresif yanlarını ortaya çıkaran bir yönetmen. Bu tarzını Superman'euyarlamaya çalışınca da daha ilk fragmandan garip bir hava yaratmıştı. Sonuçta Superman bu, insan değil ki o kimyayı tutalım. Nolan'ın bu kimyasına karşılık yönetmen Zack Snyder'in kendi tarzını koyma çabaları çakışınca da ortaya garip bir film çıkmıştı.

Warner Bros belki sevmiş, belki de sevmemiştir. Ancak elinde Henry Cavill gibi iyi bir oyuncu, Zack Snyder gibi çizgi romanlar için biçilmiş kaftan olan bir yönetmen ve çekilmiş de bir Superman filmi varken Man of Steel'i çöpe atamazdı. Oluşturmak istediği sinema evrenini de bu film üzerinden kurmayı tercih etti. Önce yeni Batman'in geleceğini; Flash, Aquaman, Cyborg veWonder Woman gibi karakterlerin filmlerinin olacağını duyurdu, ardından daMan of Steel 2 olarak bildiğimiz filmin Batman v Superman olarak değiştirildiğini açıkladı. Gerçi ilk ismi Batman vs Superman'di ancak sonradan aradaki 's' harfi atıldı. Onun da sebep ve sonuç ilişkisini yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.


Film öncesini daha fazla uzatmadan filme geleyim. Batman v Superman filmini basın gösteriminde izlemeden önce sabah sabah çok fazla olumsuz yorumun internete düştüğü ile ilgili bilgi aldım. O sebeple biraz daha fazla merak, biraz daha fazla acabalar ile filme gittim. Ne olursa olsun Batman ile Superman ilk defa aynı filmde yer alıyordu, kötü olması için cidden çok kötü olması gerekiyordu. Eğer yazıyı okuma sebebiniz kötü olup olmadığını merak etmekse hemen söyleyeyim, film kötü değil.

Filmden keyif almak istiyorsanız öncelikle Christopher Nolan ismini, oluşturduğu Batman karakterini ve filmlerini bir kenara bırakmanız gerekiyor. Bu bir Nolan filmi değil. Çizgi romanlar birçok seriye ve temaya sahiptir. Her farklı seride de karakterler çok farklı kimliklere bürünebilir, ötekinin tam tersi havaya sahip olabilir. Sinemada da öyle düşünmek gerekiyor. The Dark Knight üçlemesini geride bıraktık, şimdi karşımızda farklı konsepte bir Batman var. Bunu söylememin sebebi, tamamen Christian Bale'in Batman'ini bekleyerek sinemaya gidenlere bir uyarı.


Karşımızdaki Batman sadece hava olarak değil zamanlama bakımından da farklı. Zack Snyder'in daha ilk yapım notlarını aktardığı gibi, daha yaşlı ve aksi bir Batman var karşımızda. Yıllar içerisindeki suçla savaşı Batman'i daha sinirli bir insan yapmış. Ben Affleck'in sadece Batman hali değil, Bruce Wayne hali de farklı. İş adamlığı konusunda daha bir uzman, konuya hakim görüntü çiziyor. Açıkçası bunu söylediğim için ne kadar taşlarsınız bilmiyorum ama daha şimdiden iki Batman arasında kıyaslama yapmamı isteseniz ben Ben Affleck'in Batman'ini tercih ederim. 2 hafta önce Christian Bale, Batman konusunda biritiraf yapmış ve karakteri istediği gibi iyi oynayamadığını açıklamıştı. Bu açıklamanın sebebi Ben Affleck'in Batman'ini görüp kıskandığı için mi acaba diye şüphelenmedim değil.
Filmin merak edilen hikayesi

Çok spoiler vermeden filmin hikayesinden de kısaca bahsedeyim. Metropolisve Gotham aslında iki yakın şehir. Hatta İstanbul'un Avrupa ve Asya yakası gibi yakın diyebilirim. Batman'in Gotham'dan yaktığı işaret, Metropolis'in en uzun binası LexCorp'tan çok rahat gözükebiliyor. Man of Steel filminin sonunda Superman'in Zod ile olan savaşında hatırlarsanız şehir neredeyse harabeye dönüşüyordu. Film aslında tam da bu noktada başlıyor. Bruce Wayne, Metropolis'teki Wayne Financial binasına gidiyor ancak Superman yüzünden bina yıkılıyor. Zaten sinirli olan Bruce'un Superman'e olan takıntısı da buradan başlıyor.

THY'nin yayınladığı Gotham - Metropolis haritası


Aradan geçen zamanda facia gününün yaralıları daha fazla ön plana çıkıyor. Tıpkı Game of Thrones'ta ejderhaların verdiği zararı öğrenen Khaleesi gibi Amerika hükümeti de Superman'in zarar verdiği insanları dinliyor. Tüm bulgulardan sonra orta yaşın sonlarında, adalet takıntılı bir senatör olaya el atarak Superman'in gökten gelse bile adil bir şekilde yargılanması gerektiğini düşünüyor. İşte bu noktada hata, Lex Luthor'a bu konuda imkan verilmesi ile başlıyor. Luthor, aldığı bu yetki ile ortalığı epey karıştırıyor. Sonrasını hem fragmanlardan biraz biliyoruz, hem de filmden alacağınız keyfi bozmaması açısından spoiler olmasa bile vermek istemiyorum.

Batman vs Superman olan ismin Batman v Superman olarak değiştirilmesinin nedenine değinmek istiyorum. Yönetmen Zack Snyder, aradaki 's' harfini atma nedeni olarak vs kelimesinin karakterleri çok daha fazla birbirine düşürdüğünü belirtmişti. Günün sonunda yan yana çarpışacaklarını bildiğimiz için de vs kelimesini, en azından ilk karşılaştıklarındaki kapışmayı anlatsın ve beklentiyi bir doz düşürsün diye 'v' olarak değiştirdiklerini açıklamıştı. Zaten hem buradan, hem de sonraki filmlerin Justice League olmasından dolayı Batman veSuperman'in ölümüne dövüşmeyeceğini biliyorduk. Film ismi bir anlamda pazarlama malzemesi olarak kullanıldı diyebiliriz. Aslında ilk uzun fragmanda filmin esas olayının Batman ile Superman arasındaki savaş olmadığıgösterilmişti. Hayranların yoğun tepkisinden dolayı tek sahnede gözüken o karakter sonraki hiçbir fragman ve tv spotunda yer almadı.



Fragmanlarda gördüğümüz birçok konuya mantıklı açıklama getirilmiş. Beklentiler ile alakalı olarak hayal kırıklıkları yaşanabilir, ancak böylesi büyük bir filmde bu çok normal. Batman v Supermankarşılaşıyor dedikten sonra herkes kafasında farklı hayaller kuruyor. Yazılan senaryonun ben genel kanının aksine kötü olmadığını düşünüyorum. Zaten birçok sahne, bu filmden sonrasını hazırlamak üzerine kurulmuş. Bazı havada kalan noktalar da zaten göndermeler ve ipuçlarından oluşuyor.

Joker'i aratmayan Lex Luthor

Henry Cavill, son dönem için çok iyi bir Superman seçimi. Ben Affleck, nam-ı diğer Batfleck de yine aynı şekilde çok doğru bir seçim olmuş. Biraz önce de söylediğim gibi Ben Affleck'in en iyi Batman'lerden biri olduğunu düşünüyorum. Kendi filmi geldiğinde Bale'in Batman'ine tercih edebilirim. Jeremy Irons'ınortaya koyduğu Alfred karakteri de güzel olmuş. Michael Caine'nin aksine Irons'ın Alfred'i Batman'i daha kabullenen ve onunla ortak çalışan bir yapıya sahip. Superman tarafında ise Louis Lane'i oynayan Amy Adams bu filmde de etkin bir rol oynuyor. Laurence Fishburne'ün derdi ise sadece gazeteyi yönetmek. Jesse Eisenberg'in Lex Luthor'u ise genç, istekli, hayalleri olan ve bir o kadar da Jokervari olmuş. Filmde rol yeteneğiyle baskın bir karakter ortaya çıkarmış. Gal Gadot ise filmin en pasif kalanlarından olmuş. Gerçi Wonder Woman karakterini tam filme düzgün sokamadıkları için de olabilir ama pek karakterin hakkını verdiğini yine de söyleyemem. Bu saydığım isimler dışında sürpriz oyuncular da bulunuyor ancak onları söylemek olmaz.



Yönetmen konusunda söylemek istediğim bazı konular var. Filmlerde yönetmenisimlerinin ön plana çıkmasının her zaman önemli bir nedeni olmuştur. Her yönetmen kendi tarzıyla yoğurt yer diyebilirim. Bu sebeple filmleri eleştirirken yönetmenleri ve onların tarzlarına da değinmek, ona göre eleştirmek gerekiyor.Zack Snyder'in önceki filmlerini izlediyseniz Man of Steel'e göre Batman v Superman'de kendi tarzını çok daha fazla yansıttığını göreceksiniz. Filmde çok fazla Sucker Punch havası var diyebilirim. Bunun nedeni de hem Christopher Nolan'ın bu filmde etkin bir rol oynamayıp, genel yönetimi Zack Snyder'e devretmiş olması. Hem de görüntü yönetmenindeki değişiklik.

Man of Steel filminin görüntü yönetmeni, Transformers filmlerinin görüntü yönetmeni olarak Hollywood'da isim yapan İranlı Amir Mokri'ydi. Batman v Superman filminde ise Snyder, daha önceki başyapıtları 300, Watchmen veSucker Punch'ta birlikte çalıştığı Larry Fong'u tercih etmiş. İkilinin 300'den başlayan ve tam anlamıyla görüntü şölenine çevirdikleri Sucker Punch'a uzanan birlikteliği Batman v Superman'e de yansımış. Sucker Punch'ı ben severim ancak çok fazla seveni yoktur. Batman v Superman'de Sucker Punch'ta kullanılan görüntü teknikleri bolca kullanılmış. 2,5 saatlik filme göre çok az diyalog var. Konuşmalar yerine bolca müzik, bolca estetik görüntü, slow motion sahneler ve yine estetik yakın plan görüntüleri var. Zack Snyder, benim gözümde filmleri her zaman estetikliğiyle ön plana çıkaran bir yönetmendi. Hiçbir zaman karakterlere fazla eğilmeyip filmlerini görsel şölen olarak gördü. Çizgi roman fanatikliğinden dolayı yönetmenliğe adım atması da zaten bunun en büyük göstergesi.

Zack Snyder, Batman'e işini öğretirken!


Zack Snyder ile ilgili açıklamayı yapmamdaki sebep aslında bugün gördüğüm bazı eleştirilerin bu konuya değiniyor olması. Herkes Batman'i ve Superman'i sever, herkes de kendi tarzında bir film hayal eder. Ancak bir kişi tarzını filme uygulayabilir. Sonuçta blockbuster filmlerin, topluma mal edilen ve belli noktalara değinen sanat filmleri olmadığı konusunda anlaşmışızdır artık. Bir insan Batman v Superman izlemeye dünya görüşünü değiştirmek için gitmiyor.
BvS Müzikleri

Müziklere de kısaca değineyim. Artık Warner Bros ile bağlılık anlaşması imzaladığını düşündüğüm Hans Zimmer ile son dönemde aksiyon filmlerinin yıldızı olarak ön plana çıkan Junkie XL (Mad Max, Deadpool, Divergent) ortaklaşa iş çıkarmış. Hans Zimmer'ın birkaç filmdir kendini tekrar ettiğini, notaları hafif değiştirerek aşina olduğumuz müzikleri ısıtıp hızlı sevmemizi sağladığını düşünmeye başlamıştım. Filmde dikkatli dinlerseniz Inception'dan esintiler bulabilirsiniz. Tabii Inception'da da The Dark Knight'tan esintiler vardı!İmkanınız varsa filmin koleksiyonluk plak versiyonunu alın


Yeri gelmişken o konuda da birkaç cümle yazayım. Asıl adı Tom Holkenborgolan Hollandalı Junkie XL, yaptığı birkaç film müziğinden sonra Hans Zimmer'ın dikkatini çekmişti. Elektronik müzik tarzına sahip olmasından ve bu tarzın günümüz filmlerine daha yatkın olmasından dolayı Hans Zimmer, ilk olarak önemli birkaç filminde ortak parça teklifi yaptı. Inception, The Dark Knight gibi yapımların prodüksiyonunda görev aldıktan sonra The Dark Knight Rises filminde benim de albümde en sevdiğim parça olan Bombers Over Ibiza'ya imza attı. Hans Zimmer'ın sahibi olduğu stüdyoda basamakları yükselince de bu stüdyo sayesinde büyük işler almaya başladı. Biraz önce saydığım Divergent,Mad Max, Deadpool gibi filmlerin müziklerini tek başına yaptıktan sonra Batman v Superman'i Hans Zimmer ile birlikte yaptılar. Zimmer da albümün imzasına Hans Zimmer & Junkie XL yazdırdı.

Batman v Superman hakkında çenem biraz düşmüş olabilir. Film benimbeklentilerimi karşıladı. Çok sevilen ve çok farklı versiyonlarını gördüğümüz karakterler olunca film genel anlamda iyi olsa bile beklentiler devreye giriyor. O yüzden herkesin beklentisini karşılamayacağını açıkça söyleyebilirim. Çizgi romandan çok uzak, Nolan tarzında bir film arıyorsanız örneğin, sizin beklentileriniz karşılamayabilir.



Not: Film Amerika'da yaş sınırını 13'e çekebilmek için birçok sahneyi atmış. Ancak Zack Snyder, Blu-ray versiyonunun R Rated, yani bizdeki karşılığı ile 18+ olacağını açıkladı. Yani şiddet yüzünden kesilen yaklaşık 30 dakikalık ek sahne filmin kurgusuna dahil edilecek.



[review] [content title="1FilmDizi.Blogspot.Com.Tr" label="HARİKA"] Film vizyondayken ne yapın edin Batman v Superman'i izleyin. Karakterleri sevmiyorsanız ya da pek alakanız yoksa da izleyip tarihe tanıklık edin. Çocuklarınıza ben ilk birlikte oynadıkları filmi sinemada izlemiştim deme şansına sahip olursunuz. Film vizyondayken ne yapın edin Batman v Superman'i izleyin, tarihe tanıklık edin. +Batfleck +Zack Snyder sineması +Müzikleri +Batman ve Superman aynı karede -Wonder Woman pek uymamış -Hikayenin biraz kesildiği belli [/content] [item value="9"]Seneryo[/item] [item value="10"]Görsel Efektler[/item] [item value="10"]Ses[/item] [item value="10"]Oyuncu Puanları[/item] [item value="10"]Site Puanı[/item] [/review]

This post have 0 [blogger]


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Advertisement

recentcommentslide