-->

10 Mayıs 2016 Salı

KAPTAN AMERİKA: KAHRAMANLARIN SAVAŞI - FİLM ELEŞTİRİSİ


BU YAZI FİLMİN HİKAYESİYLE İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ SPOİLERLARI İÇERMEYEN, HENÜZ FİLMİ İZLEMEYİP "NEDİR FİLMİN OLAYI?" DİYE SORANLAR İÇİN YAZILMIŞTIR. ANCAK YİNE DE ESER MİKTARDA SPOİLER OLABİLİR.



Bu yıl süper kahraman filmleri açısından epey doyurucu bir yıl. Batman v Superman’den sonra yılın en çok beklenen diğer filmi Captain America: Civil War bugün ülkemizde vizyona giriyor. Önümüzde daha Suicide Squad, X-Men gibi filmler olsa da (hepsinden önce giren Deadpool’u da unutmayalım) yılın en ağır iki topu vizyona girmiş oldu.
Marvel filmleri Phase’lere dönüşüp ilk Avengers geldikten sonra hayranların kafasında Civil War / İç Savaş için acaba olur mu şeklinde sorular oluşmaya başlamıştı. Disney’in yapımcı olmasından dolayı kahramanların aralarında savaşmayacağı düşünülmüş, sadece çizgi romanlarda kalacak bir isteğe dönüşmüştü. Ancak Marvel, Captain America 3’ün adının Civil War olduğunu açıkladığı anda her şey değişti.
Avengers 2 ile birlikte biten ikinci fazdan sonra üçüncü faz epey farklı değişiklikler içeriyordu. Daha ikinci fazı Avengers ile kapatmışken üçüncü fazı yine Avengers tarzı bir kadroyla açmış oldu. Captain America: Civil War, tüm karakterleri geri getirirken hem Ant-Man’i Avengers’a dahil ediyor, hem de Spider-Man ve Black Panther gibi iki önemli karakteri sinema evrenine katıyor.
Filmin konusu aslında hem önceki filmlere hem de bu filmin açılış sahnesine dayanıyor. Nijerya’nın önemli şehirlerinden olan Lagos’ta kahramanlarımız gizli bir görevdeyken iş yine büyüyor ve çevresindekilere istemsiz de olsa zarar vermeye başlıyor. Evlerine döndüklerinde ise televizyona Nijerya ile ilgili haberleri görüyorlar. Özellikle de Captain America ve Scarlet Witch, yarattıkları yıkımdan dolayı kendilerini büyük sorumluluk altında hissediyor.
Tüm dünya Avengers’ın yaptıklarını sorgulamaya başlıyor. Yaptıklarının iyilik mi yoksa daha fazla mı yıkım getirdiği konusunda zaten bir iç hesaplaşmada olan ekibin yanına Amerikan Dış İşleri Bakanı geliyor. Bakan, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan ve 117 ülkenin imzaladığı bir anlaşma ile Avengers’ın BM’e bağlı çalışmasını ve kurul onay verirse göreve atanacağını belirtiyor. Tabii bunun için öncelikle kahramanlarımızın imzalaması gerekiyor. İlk başta kahramanlar arasında bir toplantı yapılıyor. Ardından imzalayan ve imzalamayanlar arasında minik bir ayrım oluyor. Genel olarak imzalandığı için Black Widow yani Natasha Romanoff BM konferansına gidiyor. Bu sırada patlatılan bomba yüklü araç, Nijerya kralının ölmesi derken işler çığırından çıkıyor.
Önce bombayı patlatanın kimliği Kış Askeri olarak açıklanıyor. Ardından da Captain America’nın Kış Askeri yani arkadaşı Bucky’i korumak üzerine olan süreçte taraflar daha keskin bir şekilde belli olmaya başlıyor. Sonrası da malum birbirleri arasında minik bir savaş çıkıyor. Bu savaş sırasında hem kadroya yeni isimler dahil oluyor, hem de önemli karakter hikayeleri ortaya çıkıyor. Bu noktada çok fazla detay vermeyeceğim çünkü filmi izlerken hikaye konusunda pek sürpriz bozulmasın istiyorum.
Filmde yer alana karakterlere bakarsak Avengers’tan daha bol bir kadro olduğunu söyleyebiliriz; Iron Man, Captain America, Falcon, Black Widow, Hawkeye, Ant-Man, Spider-Man, Winter Soldier, War Machine, Black Panther, Scarlet Witch ve The Vision. Merak edilen soru ise Hulk ve Thor’un olup olmadığıydı. Maalesef bu ikili kadroda yer almıyorlar.
Filmin düşmanı kısmı ise biraz karışık. Winter Soldier’ı tam olarak düşman sayamayız. Bunun dışında ise süper güce sahip bir düşman bulunmuyor. Daniel Brühl’ün oynadığı Helmut Zemo, kahramanlarımızı karşı karşıya getirmeye çalışan birini oynuyor. Nitekim filmdeki düşman olarak Zemo ve ekmeklerine yağ süren Dış İşleri Bakanını sayabiliriz. Geri kalanı ise zaten kahramanlarımızın arasında geçiyor.
Captain America: Civil War, muhtemelen 2 ay önce vizyona giren Batman v Superman ile de epey karşılaştırılacaktır. Ancak ikisinin de farklı tarza sahip olduğunu belirtmek gerek. Örneğin Batman v Superman’e eğlenceli ya da komik değil şeklinde eleştiriler olmuştu. Captain America: Civil War, konsept olarak Batman v Superman’den çok daha farklı durumda. Daha eğlenceli, daha aydınlık, daha komik ve gerçek dünya şehirleri üzerinde geçtiği için kısmen daha gerçekçi. Batman v Superman ise daha karanlık, daha ciddi, gerçek olmayan yerler ve dünyada geçtiği için çok daha farklı tarzdaydı.
Marvel filmleri arasında bir konumlandırma yapmak gerekirse diyeceğim ancak o kadar çok Marvel filmi var ki, uzun zaman önce böyle bir sıralama yapmayı bıraktım. En eğlenceli filmlerden biri olduğu, hatta Avengers: Age of Ultron’dan daha güzel olduğunu söyleyebilirim. Ultron’u izlerken bu filmi izlediğim kadar zevk almamıştım. Ancak kahramanlar arasındaki dava sizi de kim haklı kim haksız diye film boyunca düşündürmeye itiyor. Bu da bir karaktere karşı soğumanıza sebep olabilir. Filmin en riskli kısmı da bu olsa gerek.
Müzikler konusunda yine öyle dikkate değer bir müzik ya da beste bulunmuyor. Önceki filmlerde olduğu gibi bu filmde de ağzıma herhangi bir melodi takılmadı. Genel olarak söylersem, filmden çıktığımda epey keyif almıştım. Arasız izlememe rağmen 2 saati aşkın sürenin nasıl geçtiğini anlayamadım. Bu anlamda da epey sürükleyici bir film olmuş.
Yeni eklenen iki karakter Spider-Man ve Black Panther çok başarılı olmuş. Black Panther’ın filmine mutlaka gidilir, epey eğlenceli olacağı ve kıvraklığıyla çok iyi bir aksiyon ortaya çıkaracağını söyleyebilirim. Merakla beklenen Spider-Man ise tek kelimeyle olmuş. Kostüm ilk başta fragmanda sırıtıyordu sanki ama burada hiç gözüme batmadı. Komikliği de tam Spider-Man dozunda olmuş. Genç May halanın da epey farklı bir hava kattığı kesin. Önümüzdeki yıl vizyona girecek olan Spider-Man: Homecoming filmi epey ilgi çekici ve komik olacaktır. Zaten Spider-Man'e filmde kostümü Tony Stark'ın sağladığını ve yine Spider-Man filminde Tony'nin gözükeceğini düşünürsek bizi epey ilginç bir film bekliyor diyebiliriz.
Captain America: Civil War’a gidin ya da gitmeyin diyemem. Marvel sinema evreninde o kadar çok film vizyona girdi ki artık zaten birini izlememek pek mümkün değil. Ancak şöyle bir tavsiyede bulunabilirim, bu filmi daha sonra evde izlerim diye düşünüyorsanız bence sinemada izlemeyi tercih edin. Özellikle IMAX formatında izlemesi pek bir keyifli, IMAX bulamıyorsanız büyük ekranlı bir sinema salonu da epey iş görecektir.

  • +Spider-Man
  • +Black Panther
  • +Eğlence dozu
  • +Havalimanı sahnesi
  • -Sağlam düşman yok, Zemo zayıf kalmış
  • -Konular tekrar ediyor artık

 [review] [content title="1FilmDizi.Blogspot.Com.Tr" label="Harika"]Captain America: Civil War, son Avengers filminden daha güzel olmuş. Eğer eğlenceli bir süper kahraman filmi arıyorsanız bu film tam size göre.[/content] [item value="10"]Seneryo[/item] [item value="10"]Görsel[/item] [item value="10"]Ses[/item] [item value="9"]Oyunculuk[/item] [item value="10"]Site Puanı[/item] [/review]

This post have 0 [blogger]


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Advertisement

recentcommentslide